يكشنبه, ۸ بهمن ۱۳۹۱، ۱۱:۴۸ ق.ظ
باشگاه فوتبال استقلال تهران

باشگاه فوتبال استقلال تهران یکی از پرافتخارترین و پرهوادارترین باشگاههای فوتبال در ایران و آسیاست که در سال ۱۳۲۴ در شهر تهران بنیانگذاری شدهاست. استقلال پیش از انقلاب ایران تاج نام داشت.
تاریخچه
دوچرخه سواران
در سال ۱۳۲۴ تعدادی از دوچرخهسواران باسابقه و دارای عناوین قهرمانی در کشور تصمیم گرفتند با ایجاد مرکزی برای گردهماییهای دوستانه، پایههای یک تشکل صنفی را برپا کنند. باشگاه دوچرخه سواران در ۴ مهر ۱۳۲۴ توسط چند جوان نظامی و دانشجوی دوچرخهسواری در تهران تاسیس شد و در ابتدا فقط به دوچرخهسواری اختصاص داشت. اما بعداً رشتههای دیگر از جمله فوتبال نیز به به فعالیتهای باشگاه اضافه شدند و این درحالی بود که علی داناییفرد باشگاه فوتبال نور را هدایت میکرد که بعد از شکست تیم فوتبال کارگر آبادان، مورد توجه دوچرخهسواران قرار گرفت و با مذاکرات قرار بر آن شد تا از آن پس تیم نور تحت عنوان تیم فوتبال دوچرخه سواران فعالیت کند. تیم فوتبال دوچرخهسواران از ابتدا با لباس آبی رنگ در مسابقات حاضر و در میان تیمهای شاهین، سرباز و دارایی در رقابتهای اصلی فوتبال ایران بازی میکرد. اولین بازی رسمی تیم دوچرخه سواران در ۱۵ اسفند ۱۳۲۸ و در برابر تیم شاهین و در حضور بیش از ۲۰ هزار تماشاگر در ورزشگاه امجدیه برگزار شد، که در آن دیدار تیم دوچرخه سواران توانست با نتیجه ۱-۰ پیروز شود.

تاج
در سال ۱۳۲۸ پرویز خسروانی امتیاز باشگاه دوچرخهسواران را در اختیار گرفت و نام آن بعد از بحث و رایگیری بین اعضای هیات مدیره به «باشگاه فوتبال تاج» تغییر و به ثبت رسید. مدیر باشگاه، سروان پرویز شیخان بود. حضور افرادی نظیر اسدالله علم، نخست وزیر وقت در هئیت مدیره باعث شد تا بودجه قابل توجهی در اختیار باشگاه قرار گیرد.استقلال
پس از انقلاب ۱۳۵۷ با مشورت برخی از بازیکنان قدیمی باشگاه(ازجمله منصور پورحیدری، کردنوری و جلالی) نام باشگاه تاج به باشگاه استقلال، تغییر کرد.نام، نماد و رنگ
باشگاه در سال ۱۳۲۴ با نام دوچرخهسواران بنیانگذاری شد. پس از ثبت باشگاه به نام پرویز خسروانی و علی عبدالهی نوروزی، نام باشگاه با تصویب هیئت مدیره در تاریخ ۱ اسفند ۱۳۲۸ به تاج تغییر یافت. پس از وقوع انقلاب، باشگاه استقلال نام نهاده شد. رنگ لباس استقلال از آغاز، آبی بودهاستو رنگ آبی یکی از نمادهای این باشگاه به شمار میرود و از این رو آبیپوشان یکی از لقبهای باشگاهاست.تیمهای دیگر
خانواده تیمهای تاج


در دهه ۱۳۴۰، باشگاه تاج و شاهین، اولین باشگاههایی بودند که در ایران مدرسه فوتبال راهاندازی کردند. بازیکنان این مدارس فوتبال، پشتوانهای برای آینده باشگاه بودند. باشگاه تاج در آن زمان پشتوانه مالی خوبی داشت، و در بیشتر شهرستانها دارای شعبه بود. اهواز، رشت، مسجدسلیمان و همدان از جمله این شهرها بودند. این شعبهها، حتی پس از پیروزی انقلاب نیز بنیان باشگاه استقلال را تشکیل میدادند.
یکی از شعبههای موفق، تاج اهواز بود که از همان ابتدا گروهی از بازیکنان خوب استان خوزستان را داشت و حتی توانست امتیاز لازم برای صعود به جام تخت جمشید ۱۳۵۲ را بدستآورد، اما چون مطابق قانون تنها یک تیم از هر باشگاه میتوانست در بالاترین دسته بازی کند؛ (و تاج تهران نیز در این دسته بود) از صعود باز ماند. دو سال پیش از آن نیز، تاج مسجدسلیمان در سال ۱۳۵۰ در جام منطقهای ایران شرکت کردهبود و در میان ۸ تیم، ششم شدهبود.
پس از انقلاب نیز، استقلال رشت (که زیر نظر شهرداری رشت بود)و استقلال اهواز در ردههای بالای لیگ فوتبال ایران حضور داشتند. بعدها امتیاز استقلال رشت به پگاه گیلان فروخته شد، اما استقلال اهواز تاکنون در فوتبال ایران حضور دارد. با این که استقلال اهواز، برخلاف استقلال تهران توسط بخش خصوصی مدیریت میشود و دو باشگاه ارتباطی با هم ندارد، گاهی «برادر» یکدیگر خوانده میشوند.
تیمهای پایه
تیمهای پایه استقلال در چهار رده سنّی امید، جوانان، نوجوانان و نونهالان است.باشگاه تاج، نخستین باشگاه فوتبال در ایران بود که برای زنان کلاس فوتبال تمرینی گذاشت و از پیشگامان فوتبال زنان در ایران بود. در تابستان ۱۳۸۷، رئیس کمیته بانوان فدراسیون فوتبال ایران از این باشگاه درخواست کرد تا در لیگ شرکت کند.در بهمن ۱۳۸۷، خبر بازی دوستانه تیم نوجوانان پسر (به مربیگری علیرضا منصوریان) و تیم دختران استقلال منتشر شد. این واقعه پس از انقلاب بیسابقه بود و جنجال و واکنشهای بسیاری برانگیخت. این بازی دوستانه، منجر به انحلال تیم زنان استقلال شد.